Resepi : Ayam Perap

Friday 25 July 2014

Assalamalaikum..

Semalam saya ada share menu berbuka kan.. Alaa, menu kita x gempak pun macam orang lain.. Janji ada pun dah okay..

Saya kalau berbuka lauk masak sendiri, kalau nak makan mee ke, nasi goreng ke, buat sendiri.. Setakat kuih je la beli nya.. Xkan nak buat kalau makan nya 3-4 ketul kan..

So semalam saya ada share menu berbuka 2-3 hari lepas. Ayam perap bergandingan dengan nasi goreng.. Bajet dah sedap sangat lettew..
Haha..

Janji perut cik abg kenyang ye..




Ni ayam perap resepi mak saya selalu buat tuk makan nasi ayam.. Saya kehabisan idea nak masak. So try buat ayam perap ni..

Insyaallah, ikut tekak saya sedap je.. Ratah gitu pun sedap tau..

Bahan-bahannya :

Ayam (sebaiknya yang ada kulit la)
Bawang putih
Halia
Kicap pekat (saya guna kicap biasa je)
Sos tiram
Garam

Cara-caranya :

Bersihkan ayam dan ketepikan.
Tumbuk bawang putih & halia.
Campurkan semua bahan tadi dah lumurkan pada ayam.
Perap la dalam 3-4 jam kalau nak sedap.

Saya perap 1hari. Excited buat awal. Pastu malas nak goreng. Hihi.. Simpan dalam petiais dulu..

So, selamat mencuba yerk.. :)

11 comments

  1. rasa mcm nk buat je.aym ada tp bukan kepak.ingt nak buat tandoori. hihi..

    thanks mimie berkongsi.. .simple mcm ni snng nk ikut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat je ciksu.. Mudah kan resepi dia.. Bahan xbnyk guna pun.. Welcome.. ;)

      Delete
  2. Rajinnya masak. Apa pun salam ramadhan. =D

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  3. Assalsmualaikum mimie, sheila suka gak perap ayam.. lagi2 dimakan dengan nasi putih panas-panas. perghhh bertakung air liur. ahhahaha *sorry*

    ReplyDelete
  4. Sedap tu.. leh buat untuk berbuka

    ReplyDelete
  5. Sedap tu... senang pun senangkan..

    ReplyDelete
  6. senang aje...akak de gak buat tp perap sekejap n xguna halia pun..lpas nih leh try guna halia lak

    ReplyDelete
  7. Akak pn kalau perap ayam guna bahan mcm mimie jugak... =D

    ReplyDelete