ikan kembung asam pedas + jeruk kubis

Thursday 16 February 2012

copy paste dari blog lama..


bahan-bahannya :

2 biji bawang merah ( besar )
4 biji bawang putih
sedikit halia
cili kering ( dikisar )
air asam jawa
sedikit garam
kubis jeruk
ikan kembung

cara-caranya :

1. kisar bawang merah dan bawang putih terlebih dahulu..setelah dikisar, tumiskan bawang merah & bawang putih yang telah dikisar tu sehingga nmpak sedikit garing & sehingga naik bau..

2. setelah itu masukkan cili kering yang telah dikisar tadi..masak sehingga pecah minyak & garing..

3. lepas itu masukkan air asam jawa..dan kemudian masukkan air seperti yang kita kehendaki.
biarkan ia mendidih seketika.
masukkan sedikit garam..


4. setelah ianya mendidih, masukkan kubis jeruk tadi, biarkan ianya masak seketika..

5. akhir sekali barulah masukkan ikan dan biarkan ia masak..

setelah ikan juga agak masak, bolehlah ia dihidangkan.. :)

Post a Comment